Hammershus og rundt om Hammerknuden

I dag kørte vi op til Allinge Sandvig, vi skulle se Hammershus og vandre hele vejen rundt om Hammerknuden i det dejlige løvsfaldssommervejr.

Først skulle vi lige finde helleristningerne ved Mads bakkerne. Utroligt at man for mere end 5.000 år siden kunne fremstille sådanne tegninger.

Det måtte vi lige nyde.

Så gik turen til det nye flotte besøgscenter ved Hammershus. Det er flot.

Vi sad og nød kaffen, da jeg pludselig genkaldte med gode og levende historielærer Ejvind Toftes beretning fra 60 år siden.

Se der børn, deroppe i det øverste vindue, der kommer nogle hvide lagner drattede ud af vinduet. Godt de hænger fast. Det må være Leonora Christina, der er ved at flygte fra hendes fængsel.

Ja, vi er i året 1660 og hun sidder i fængsel sammen med hendes mand, der nu er ældre og svageligt. Leonora blev allerede gift som 9 årig, så hun er frisk. Se nu glider hun ned af lagnet og snart efter fløjter hun og manden kommer efter, men han er svag, han dratter ned og rammer stenene. Leonora hanker op i ham og i mørket kommer de frem til havnen. Leonora leder efter en båd, men der er ingen, så begiver de sig af sted…. næste dag bliver de fanget og må tilbringe endnu et år i det forfærdelige fængsel…

Sådan kunne Tofte bryde ud med høj stemme og ivrigt løbe frem og tilbage så vi bjergtagede fulgte med i historien. Det hører med til billedet, at Tofte ligeledes næsten altid nyd en god cubansk cigar, der hed Upmann, når han fortalte sine spændende historier.

Her er flot og man mærker historiens vingesus her på Hammeren.

Vi kører ned til Hammerhavn og begynder dagens vandring op på knuden og langs betagende udsigter.

Vi ser nogle gamle smalle jernbaneskinner og rester af et Stenbrud, hvor vi sagtens kan se at netop her er de 4 elefanter, der står ved Carlsberg bryghuset i København blevet hugget ud.

Længere fremme kommer vi forbi Salomons kapel, der er fra 1200 tallet og med små naturlige havne, der blev flittigt brugt da sildene i august og september kunne skovles ind. Nu er der ikke flere sild her omkring.

Efter frokostpausen kommer vi til fyret og derefter ned til Allinge.

Men nu skal vi på bjergvandring, vi følger Stenhuggerstien op på knuden og langs Hammerseng inden vi igen klatrer op og ser de steder hvor der er blevet brudt granit indtil 1971.

Det er en spændende og udfordrende tur.

Så må vi igen finde et kaffe og øl sted, for lige at få kræfterne igen. På trods af mange lukkede steder lykkes det og lige ved siden af venter aftensmaden med det store tá selv fiskebord.

Så skal vi igen finde et godt område til det gode vejr i morgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *