Lørdag i kaffestuen

Vi skulle lige sige hej til Peter og Erik inden dagen i kaffestuen

Også gik dagen hurtigt på kaffestuen med 200 vandere der skulle gå 50 km til Klitmøller og vi havde også travlt med over 6.000 kr i omsætning.

Så siger vi tak for denne gang og kører mod Roskilde, men her følger lige en historie om en særlig sommerfugl der lever her i nationalpark Thy.

Ensianblåfuglen

Vi lærte den at kende gennem en kandidat studerende fra Århus universitet, som også boede her i fyrmesterens bolig. Hun havde fundet dens levested og registrerede dens nylagte æg på ensian lyngen. Ensianblåfuglen hører til den familie af sommerfugle der hedder blåfugle, hvoraf mange af arterne ligner hinanden. Hvis du ser en blåfugl i et område med netop hedemoser eller fugtig hede hvor der er Klokke-Ensian, er der god chance for at det er en Ensianblåfugl.

Ensianblåfuglens livscyklus:
Ensianblåfuglen har en usædvanlig livscyklus, som gør den til en både fascinerende, men også udsat sommer- fugleart. Som larve spiser den frø og frugtvæv af planten Klokke-Ensian, hvorefter den adopteres af røde stik- myrer, som opfostrer den indtil den forpupper sig.

Ensianblåfuglen er det man kalder en social parasit, hvilket vil sige at den udnytter myrernes sociale struktur. Arbejdermyrerne snydes til at fodre den vha. kemiske duftstoffer, som får myrerne til at tro at larven er en af deres egne afkom. En spændende sommerfugl.

Klokke-Ensian,
Klokke-Ensian,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *