På sporet af bygmester Hans og væver Maren

Efter fine solrige og udbytterige dage i Fåborg, vender vi nu vejen mod det sted Hans og Maren bosatte sig i 1844. De fik et fæstested på Rue Mark, hvor de etablerede sig med hus og værksted. Det var nok ingen tilfældighed, ved jeg nu. Holstenshuus og Langesø havde samme ejere og i Diernæs var der allerede en bygmester og baron Adolf Holsten kunne bruge Hans her i området ved Langesø. Desuden kom Marens forældre herfra egnen. De 2 godser udvekslede fæstere.

Langesø gods

Men inden vi kører nordpå, skal vi første se lidt på landsbyen Horne, hvor vores farmors far slægt langt tilbage i tiden har deres rødder. Her ligger en flot rundkirke, som er et besøg værd. Det bliver først på næste besøg ved Fåborg, jeg får beskrevet dette.

Horne kirke
Horne Rundkirke

Vi kører nu nordpå og pludselig på en fin stor engstrækning dukker 2 hvide storke op. Det er et utroligt dejligt syn at se storke fouragere på en eng. Det er mange mange år siden vi har oplevet det.

Hvide storke
2 hvide storke

Nu krydser vi motorvejen ved Vissenbjerg og snart er vi ved Morud og Langesøgårds kirkekapel. Bygget i 1870 som kirke til de lokale af baronen. Sjovt at tænke at bygmester Hans nok har været involveret i dette byggeri.

Vi spiser frokost her inden vi vandrer på opdagelse langs Langesø og hen til Langesø Gods. Stedet er et yndet udflugt sted fra Odense og der er golfbaner og mountainbikes. Et rart sted med ro og i dag næsten ingen på stierne. Godset ser lidt tomt ud, men vi vandrer videre for at gense de træer vi mødte på vores tur i 2000 i redwoodskoven og i 2011 i Yosemite.

Langesø skovkapel

Her er Sequoiadendron giganteum, der stammer fra det vestlige Nordamerika. Det kan nå højder på over 100 m, en stammeomkreds i brysthøjde på 27 m og en alder på op til 3400 år. Her ved Langesø er den først plantet for et par hundrede år siden og er ca. 30 meter. Dejligt lige at mindes vores ture til Californien og det betagende syn af de mægtige træer, der jo har oplevet tidens gang.

Sequoiadendron Gigantium

Efter turen rundt om søen kørte vi først til Ruevej og kirkelundstedet, der stadig er et håndværker hjem med nyt hus og værksted. Vi måtte også lige en tur til Tværskov mølle og nabo huset, som en betydningsfuld morbror af Laurits var født. Det er så flot et sted, vi fik en god snak med en mand, der havde boet der i 15, men han kendte ikke vores familie, han kom fra Læsø.

Tværskov området
Tværskov mølle
Hus og gård ved Tværskov

Men vi vender senere tilbage til Rue, Langesø og Tværskov. Det bliver spændende at få fortalt historien om vore håndværkerslægt her Diernæs og Rue.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *