menu · nyheder · om os · links · billeder · kort · e-mail · historie
Årsagen til Haveriet den 6/12 2004

Nyheder fra 2000/2001  .Nyheder fra 2002 Nyheder fra 2003


Onsdag 28 januar 2004 gik DMP's servicehold i gang med at udbedre skaderne på vores mølle, Sneslevmøllen 160 B, WindWorld ID 13, type 2320/160, der blev sat i drift første gang den 04.12.1987. Møllen kørte løbsk og havarerede om morgenen den 06.12.2003. Efter at have nedtaget og demonteret den skadede rotor, hvor en vinge var helt flået fra hinanden og faldet af, konstaterede servicefolkene, at centrifugaludløseren til vingebremserne ikke var udløst. Den ene af de to overlevende vinger, der så ud til at være delvist åbnet i spoileren, viste sig at være revet op i glasfiberen omkring bremsekassen, mens spoileren ikke havde åbnet sig i hængslingen, da den ikke var udløst.

Årsagen til, at centrifugaludløseren ikke var aktiveret viste sig at være, at et metallod monteret på en rundjernsstang ikke var til stede. Tilsyneladende er rundjernet knækket på et tidspunkt, og derved er loddet fløjet af. Det vil flyve gennem vingen på langs og forlade den ude i vingespidsen, hvor det vil efterlade et hul i glasfiberen på ca. Ø 10 cm. Der er ikke noget der hindrer, at møllen kan fortsætte driften med denne skade, og den kan kun opdages, hvis man inspicerer centrifugaludløseren i navet ved at fjerne spinneren, eller hvis man tilfældigvis noterer sig en let ændring i lyden fra vingerne i drift, da det vil hvisle omkring udgangshullet.

Dettte metallod, hvis funktion er ved overhastighed at trække udløseren fri af normalpositionen og derved slække de wirestropper, der gennem vingerne holder spoilerne inde i driftposition, er som sagt monteret i enden af en ca. 1 m. lang rundjernsstang, der igen føres i en U-profil kulisse.

Dette arrangement stikker ud i roden af en af de tre vinger. Hos os var det den vinge, der blev totalskadet, hvilket stemmer godt overens med, at der har været en mindre skade fra loddet på vingen før løbskkørslen.

Tilsyneladende er U-profilet på et tidspunkt blevet udsat for overlast, således at det var let bukket nede ved roden.

Det kan meget vel være sket under transport eller opstilling af møllen i 1987.

Denne skade bevirkede, at rundjernsstangen gik på i den ene side af et føringshul for enden af U-profilet. Påvirkningen har gennem tiden bevirket, at der var dannet et ca. 1/2 cm dybt hak i rundjernet, og det har så været brudanvisning for, at rundjernet er knækket helt over og loddet fløjet af. Uden dette lod vil centrifugaludløseren ikke blive aktiveret, uanset hvor høje omdrejninger møllen kommer op på, og nødbremsesystemet vil derfor ikke kunne træde i funktion.

Den rotor, vi nu har fået monteret, er ombygget på flere punkter. Dels er spoilernes kulissestyr ændret til 60 graders udfældning, dels er der nu monteret et hydraulisk udløsningssystem. Det fungerer på den måde, at et i forvejen nøje afvejet hydrauliktryk holder spoilerne på plads i driftpositionen. Ved overhastighed vil en pop-out ventil i en hydraulikenhed monteret i navet udløses, derved vil hydrauliktrykket falde og spoilerne kunne udfældes ved hjælp at det oprindelige system med en vægtstang monteret bag kulissestyret i bremsekassen i vingespidsen

Dette system er kendt gennem mange år og findes monteret på en hel del ældre møller af forskellige fabrikater.

Den hydraulikolie, der frigives ved udløsning, ca. en kopfuld eller to, opsamles i en blå plasticbeholder monteret i navet. En af fordelene ved dette system skulle være, at det ikke er nødvendigt at køre møllen op i overhastighed for at udfælde spoilerne ved service. Hydrauliktrykket kan manuelt udløses ved stilstand, derefter køres møllen op i fart og det kontrolleres, at spoilerne fælder korrekt ud. Efter nedbremsning pumpes hydrauliktrykket op igen, enten ved brug af en manuel pumpe eller ved at tage hydrauliktryk fra møllens hydrauliske bremsestation ved hjælp af en midlertidigt monteret hydraulikslange. Det er vigtigt, at systemet pumpes op til det foreskrevne tryk, da for lavt tryk vil bevirke, at nødbremsen kan blive aktiveret under normal drift, mens for højt tryk vil medføre, at møllen skal op på alt for høje omdrejninger før nødbremsen aktiveres. Det vil stadigvæk være af største vigtighed, at spoilerne udfældes (motioneres) jævnligt, dvs. ved hvert ordinært servicebesøg pr. halvår, da risikoen for, at spoilerne gror fast i hængslerne eller at støddæmperen sætter sig fast ikke er elimineret ved denne konstruktion.

P-A Cederberg

Sneslev-Højbjerg Vindmøllelav I/S

Kasserer

Poul Hansen Bestyrelsesmedlem

03.02.2004