Turen indtil nu

Tilbage til Menuen

Ranger Jeany
skrevet d.5 oktober 2000
Vi måtte se at komme videre fra Grand Canyon, men vi måtte gøre det langsomt.
Vi havde derfor valgt at køre langs den østlige del af kanten en strækning på ca 20 miles.
Her kunne vi hele tiden få små glimt at canyonen.
Vi måtte også lige ind for at se et museum og en ruin.
Her møder vi så RangerJeany. Hun står i en lille bygning og holder foredrag for en lille flok interesserede turister foran et meget illustrativt maleri om Anasazi indianerne.
Hovsa, det var noget helt andet en Ranger Rick, han talte jo ikke om indianerne og deres forbindelse til Grand Canyon.
Vi havde jo set på kortet, at der var meget store områder, der her var skraveret med forskellige farver og der stod også Hopi-apache-Navajoreservater på kortet, men ellers havde vi ikke hørt meget om indianerne og Grand Canyon.
RangerJeany forsatte uanfektet vores ankomst sit foredrag og inddrog på en noget overdoserende pædagogisk måde sine tilhørere i beretningen, ved at stille meget ledende spørgsmål.
Men det var meget interessant det hun havde at fortælle om disse Anasazi indianere, der havde boet på dette sted fra omkring år 700 og pludselig var forsvundet omkring år 1300.
Hov, var der ikke noget her der mindede os om Grønland og Nordboerne?

Vi gik nu ud til ruinerne, der var bygget på næsten samme måde som nordbogårdene.
Hun fortalte, hvorledes de havde boet tæt sammen i de små rum, hvorledes de havde levet som jægere og jordbrugere, deres cermonier, som blev holdt i et rundt hus, der måske var udformet, ligesom vores kirketårne, der jo også blev bygget som forsvarsbygninger med en snæver og stejl trappe i flere etager. I dette hus var der så tegnet forskellige vægmalerier.
Det var tankevækkende, at høre hende næsten ordret fortæle om de overvejelser man havde om hvorfor denne indianerkultur pludselig var forsvundet. De samme overvejelser - klimaet, sygdom, krige mm, som vi har stillet os selv om Nordboernes forsvinden og så netop inden for den samme tidsramme.
Men måske er det bare sådan, at de valgte at flytte fordi de nu havde lyst til det.

RangerJeany fik her på fortræffelig vis lært os at Grand Canyon ikke kun er for os 5 millioner turister, der årligt kommer til dette sted.
Her lever faktisk den største del af efterkommerne fra det oprindelige folk - indianerne.
De har her fået tildelt et meget stort område af Arizona, Utah og New Mexico.
Her bor ca 180.000 indianere i et område der dækker ca 1/4 del af Arizona og New Mexico. Det er også et område der er noget af det mest ubeboede og golde land. Der tales 4 forskellige sprog i dette store område. Hvert reservat har sin egen regering og delvis selvstyre.
Indianerne har som noget særligt lov til at drive kasinoer til at dække nogle af deres udgifter. Der er store sociale problemer i disse områder - igen noget man kan sammenligne med grønlandske forhold - mange selvmord især blandt unge mænd.
Utrygheden er udtalt - pas på- når I begiver jer ind i området, det er også nødvendigt med opslag at gøre opmærksom på, hvorledes vi skal tiltale og begå os, når vi er i deres reservater. Lad hver med at tiltale dem som indianere, bliver der sagt til os.
Vi begav os derind og fik ikke nogle ubehagelige oplevelser. Vi fik set fattigdommen - de store øde og tørre områder.
Vi fik også læst i deres lokale aviser om de mange anstrengelser man gør for at få nedbragt kriminaliteten og debatten om modersmål undervisningen, der også her debatteres med stor kraft.
Må indianerne havde deres eget sprog som første sprog i skolen eller skal det være engelsk?
Det skal der stemmes om ved valget den 7. november.
Tophistorien i Navajo-Hopi Observer var dog at der i begyndelsen af oktober måned ville starte et stort anlagt forsøg på at alle reservaterne skulle have trådløs internet adgang. Dette skulle ske ved hjælp af et særligt nyudviklet small-dish sattelite udstyr. der skulle kunne give meget højere hastigheder en de nu opreklamerede ADSL forbindelser.